Dátum

2024. márc 09.
Lejárt!

Idő

7:30 pm - 10:00 pm

CLARA ÉS ROBERT SCHUMANN LEVÉLBESZÉLGETÉSEI – a Magyar Zene Házában

CLARA ÉS ROBERT SCHUMANN LEVÉLBESZÉLGETÉSEI UDVAROS DOROTTYA ÉS WIDDER KRISTÓF ELŐADÁSÁBAN

https://zenehaza.hu/esemeny/clara-schumann-es-robert-schumann-levelbeszelgetes

Immár hagyomány a Magyar Zene Házában, hogy időről-időre megosztjuk kurátori feladatainkat egy-egy művésszel, akik így lehetőséget kapnak rá, hogy egy teljes hétvégén át tartó programsorozat keretében mutathassák be zenei és – tágabb értelemben vett – összművészeti tevékenységüket, illetve akár társadalmi szerepvállalásukat is. Az ötödik kurátori hétvége főszereplői a világszerte egyik legelismertebb magyar zenész-házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes lesznek.

A közönség nemcsak a színpadon találkozhat a két kiváló zongoraművésszel, de megismerkedhet zenepedagógiai munkásságukkal, valamint a színház és a szépirodalom iránti közismert lelkesedésükkel is. A szombat esti koncerten a leghíresebb tizenkilencedik századi komponista-házaspár, Clara Wieck és Robert Schumann kapcsolata elevenedik meg előttünk levelezéseiken, naplóbejegyzéseiken és természetesen zeneműveiken keresztül. Megismerkedhetünk a korszak férfi és női alkotói sorsainak különbözőségével, valamint betekintést nyerhetünk a fiatalkori Clara szüleivel – különösen édesapjával – való viszonyába, amely szintén fontos szerepet töltött be a zongoraművész személyiségének és művészi pályájának alakulásában.

A Schumann-család életét addig a pontig követhetjük nyomon, amíg fel nem tűnik körülöttük az ifjú Brahms – ekkor szólal meg a szerző G-dúr hegedű-zongora szonátája, amely Clara egyik kedvenc darabja volt. A házaspárt Udvaros Dorottya és Widder Kristóf keltik életre Gardenö Klaudia rendezésében, a zeneművek előadásában pedig Mondok Yvette, Győri Noémi, Langer Ágnes és Szabó Ildikó csatlakoznak a kurátori hétvége két házigazdájához.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük